A 2011-es ZBR paneles technológiájú épületek felújítása során előírás, feltétel lett az, hogy csak Minősített Szakkivitelező végezheti el a feladatokat, mind a gépészeti, mind pedig a magasépítési feladatok esetében. Ehhez a minősítéshez, bizonyos szempontok szerint el kell készülnie egy minőségellenőrzési tervnek is.

Ez a minőségellenőrzési terv több szempont szerint kerülhet kialakításra. Ennek egyik fontos elemeként lett megemlítve a panelkéreg rögzítéssel kapcsolatos vizsgálatok:

Idézet a 2011. 06. 23-án, a Magyar Mediprint Szakkiadó Kft. és a Paneldoctor Kft. közös szervezésében lezajlott konferencián feltett kérdésekből, és az arra adott válaszokból: 

"A minősítés a magasépítés területén a kapható maximális pontszám pontosan 20%-át, olyan szubjektív jellegű bizottsági döntés adja, melynek felépítése nem ismert. Hogyan épül fel a minőség- és környezetterv, valamint a gépek és berendezések pontozása? Minek a függvénye, hogy kérelmező az 1000 pontból 50 vagy 750, vagy 950 pontot kap? Kérjük részletezni, és lehetőség szerint a részletezést közzétenni és pontosítani a szabályzatban.

  ...A maximálisan 500 ponttal értékelhető minőségterv elkészítéséhez segédanyagként a szabályzat közli „A minőségterv súlyponti elemeit” amit a végzett tevékenységnek megfelelő tartalommal kell feltölteni. Például a minőségellenőrzési tervben célszerű feltüntetni a panelkéreg állapotának vizsgálatát, ami nem szubjektív értékelési kategória, hanem a szigetelési technológiát determináló elem...."

Vissza